Moderni eugeniikka valkoisessa takissa
Varoitus ihmisarvon unohtamisesta:
Moderni eugeniikka palaa valkoisessa takissa
Meitä ei uhkaa enää vain historia – vaan sen hiljainen toistuminen.
Ei saappain, vaan valkoisin lääkärintakein ja lupauksin edistyksestä.
Bioeetikko Vera Sharav nostaa esiin kylmäävän totuuden:
Kenen lapset joutuvat koekaniineiksi?
Ketkä jäävät ilman suojelua?
Missä vaiheessa ”yhteinen hyvä” syrjäyttää yksilön pyhän arvon?
Nürnbergin säännöstö kirjoitettiin, ettei enää koskaan.
Mutta nyt, kun se poistetaan verkkosivuilta ja muistista, meitä aletaan valmistella hyväksymään se uudelleen – hiljaa, huomaamatta, tieteen nimissä.
Herää, ennen kuin historia tekee sen puolestasi.
Nimittäin Suomen Lääkäriliitto on poistanut omilta kotisivuiltaan siellä vielä viime päiviin asti olleen Nürnbergin Säännöstön, joka oli siis Suomen Lääkäriliiton sivuilla vuosia tällaisena:
”Nürnbergin säännöstö
Vuonna 1947 sotarikostuomioistuin langetti tuomion 23 saksalaiselle syytetylle Nürnbergissä.
Syytetyistä useimmat olivat lääkäreitä ja syytettyinä rikoksista, joihin liittyi ihmisiin kohdistuvia kokeita.
Oikeudenkäynnissä vahvistettiin kymmenen normia, joita lääkärien on noudatettava suorittaessaan ihmisiin kohdistuvia kokeita.
Nämä periaatteet ovat toimineet pohjana nykyään sovellettaville lääketieteellistä tutkimusta koskeville säännöille, mm. Helsingin julistukselle ja lainsäädännölle.
Luvalliset lääketieteelliset kokeet
Valtaosa esitetystä todistusaineistosta osoittaa, että tietyntyyppiset ihmiseen kohdistuvat lääketieteelliset kokeet ovat kohtuullisen selvästi määritellyissä rajoissa suoritettuina lääkärikunnan vallitsevan etiikan mukaisia.
Niiden puolestapuhujat perustelevat katsantokantaansa sillä, että ihmiseen kohdistuva kokeilu hyödyttää yhteiskuntaa tuloksin, joita ei muilla tutkimusmenetelmillä tai -keinoilla saada.
Yleisesti ollaan kuitenkin yhtä mieltä siitä, että moraalin, etiikan ja lain velvoitteiden täyttämiseksi on noudatettava tiettyjä perusperiaatteita:
1. Koehenkilön vapaaehtoinen suostumus on olennainen.
Tämä tarkoittaa, että kyseisellä henkilöllä tulee olla lain mukainen kelpoisuus suostumuksen antamiseen; hänen asemansa tulee olla sellainen, että hänellä on vapaa valintavalta, minkäänlaisen väkivallan, vilpin, petoksen, uhan, harhaanjohtamisen tai muun ulkoisen pakon tai painostuksen puuttumatta päätöksentekoon.
Hänellä tulee olla riittävästi tietoa ja käsitystä kyseisestä tutkimuskohteesta, niin että hän kykenee ymmärtäen ja asiasta perillä ollen tekemään päätöksensä.
Tämä ehto edellyttää, että koehenkilön myönteinen ratkaisu hyväksytään vasta kun hänelle on selvitetty kokeen luonne, kesto ja tarkoitus; sen menetelmä ja suoritustapa; kaikki sen aiheuttamat epämukavuudet ja vaarat, joita kohtuuden mukaan on pidettävä odotettavissa olevina ja kokeeseen osallistumisesta mahdollisesti aiheutuvat vaikutukset hänen terveyteensä ja henkilöönsä.
Jokainen, joka suunnittelee tutkimusta, johtaa sitä tai on sitä suorittamassa, on velvollinen varmistautumaan suostumuksen pätevyydestä ja on vastuussa siitä.
Tämä velvollisuus ja vastuu on henkilökohtainen eikä sitä voi seuraamuksetta siirtää toiselle.
2. Kokeesta tulee koitua yhteiskunnan hyväksi sellaisia hyödyllisiä tuloksia, joita ei muilla tutkimusmenetelmillä ja -keinoilla saada; se ei saa olla luonteeltaan umpimähkäinen eikä tarpeeton.
3. Koe on niin suunniteltava ja sen on perustuttava eläinkokeiden tuloksiin ja luonnontieteelliseen tietoon sairaudesta tai muusta tutkittavasta ongelmasta, että ennalta arvioidut tulokset oikeuttavat kokeen suorittamisen.
4. Koe on suoritettava kaikkea tarpeetonta ruumiillista tai henkistä kärsimystä ja vauriota välttäen.
5. Mitään sellaista koetta ei saa suorittaa, josta on a priori syytä arvella olevan seurauksena kuolema tai invalidisoiva vamma; paitsi ehkä sellaisia kokeita, joissa koetta suorittavat lääkärit ovat itse koehenkilöinä.
6. Kokeesta aiheutuva riski ei koskaan saa olla suurempi kuin kokeella ratkaistavan ongelman humanitaarinen merkitys.
7. Riittävin valmisteluin ja asianmukaisin keinoin ja välinein on varustauduttava suojelemaan koehenkilöä etäisiltäkin vahingoittumisen, vammautumisen tai kuoleman mahdollisuuksilta.
8. Kokeita saavat suorittaa vain tieteellisesti pätevät henkilöt. Kokeen suorittajilta tai sen suoritukseen osallistuvilta on kaikissa kokeen vaiheissa edellytettävä korkeimmantasoista taitoa ja huolellisuutta.
9. Koehenkilöllä tulee kokeen aikana olla vapaus osaltaan lopettaa koe, jos hän on joutunut ruumiilliseen tai henkiseen tilaan, jossa kokeen jatkaminen tuntuu hänestä mahdottomalta.
10. Kokeesta vastaavan tutkijan tulee kokeen aikana olla valmis keskeyttämään koe missä vaiheessa tahansa, jos hänellä on riittävät perusteet arvella - hyvässä uskossa, parasta mahdollista taitoa soveltaen ja huolellisesti harkiten kuten häneltä edellytetään - että kokeen jatkaminen todennäköisesti johtaa koehenkilön vahingoittumiseen, vammautumiseen tai kuolemaan.”
Miksi Nürnbergin säännöstö on poistettu Suomen Lääkäriliiton sivustolta?
Suomen Lääkäriliitosta Terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus on vastannut ko. asiaan liittyen seuraavaa:
”Kyseessä ei ole kotisivujen päivittämisen yhteydessä tapahtunut virhe, vaan Suomen Lääkäriliitto on poistanut Nürnbergin Säännöstön tarkoituksella, koska Suomen Lääkäriliitto pitää Nürnbergin Säännöstöä historiallisena, ei enää relevanttina, eikä Suomen Lääkäriliittoa ja suomalaisia lääkäreitä sitovana sopimuksena”.
Onko Mervi Kattelus esittänyt vastauksessaan virallisen Suomen Lääkäriliiton kannan ja onko Suomen Lääkäriliitto ilmoittanut tästä kannastaan jäsenille ja milloin?
https://
From: Janne Aaltonen janne.aaltonen@laakariliitto.
Date: On Monday, February 13th, 2023 at 20.13
Subject: VS: Tiedustelu Suomen Lääkäriliitolle
To: rauli.makela rauli.makela@protonmail.com
CC: Niina Koivuviita niina.koivuviita@
Mervi Kattelus mervi.kattelus@laakariliitto.
Hei,
Nürnbergin säännöstö on natsi-Saksan lääkärioikeudenkäynnin tuomiolauselmaan vuonna 1949 kirjattu ihmisillä tehtäviä lääketieteellisiä kokeita koskeva eettisten periaatteiden listaus.
Tämä on modernin ajan ensimmäinen eettinen koodisto lääketieteellisiin tutkimuksiin.
Tämän jälkeen koodistoa on kehitetty, ennen kaikkea Helsingin julistuksen muodossa.
Helsingin julistus hyväksyttiin Maailman Lääkäriliiton yleiskokouksessa Helsingissä vuonna 1964.
Sen jälkeen sitä on päivitetty useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2013.
Päivitykset ovat tarpeen, koska lääketiede kehittyy nopeasti ja uusia eettisiä haasteita nousee jatkuvasti.
Uusin päivitystyö on parhaillaan menossa, ja se on tarkoitus julkaista Maailman Lääkäriliiton kokouksessa Helsingissä lokakuussa 2024.
Käytännössä siis Helsingin julistus on korvannut Nürnbergin säännöstön laaja-alaisempana ja tutkimustoimintaa tarkemmin säätelevänä ohjeistona.
Useimmat lääketieteellisiä tutkimuksia rahoittavat toimijat edellyttävät, että tutkimustyössä noudatetaan Helsingin julistuksessa kuvattuja periaatteita.
Helsingin julistus löytyy Lääkäriliiton sivulta suomeksi
(https://www.laakariliitto.fi/
Suomen Lääkäriliiton tehtävänä ei ole arkistoida tai tallentaa historiallisia dokumentteja.
Ystävällisin terveisin,
Janne Aaltonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto,
Mäkelänkatu 2 (PL 49), 00501 Helsinki
045 121 8989
janne.aaltonen@laakariliitto.
Suomen Lääkäriliiton
toiminnanjohtaja Janne Aaltonen, janne.aaltonen@laakariliitto.
hallituksen pj Niina Koivuviita, niina.koivuviita@
valtuuskunnan pj Matias Rantanen, mjmran@utu.fi
LAUSUNTO: Nürnbergin säännöstön poistamisesta Suomen Lääkäriliiton verkkosivuilta
Me allekirjoittaneet pidämme tarpeellisena tuoda julkisuuteen huolemme Suomen Lääkäriliiton päätöksestä poistaa Nürnbergin säännöstö verkkosivuiltaan ilman ennakkokuulemista, läpinäkyvää perustelua tai syvällistä eettistä keskustelua.
Nürnbergin säännöstö (1947) ei ole ainoastaan historiallinen dokumentti, vaan se on kansainvälisen lääketieteellisen etiikan ja ihmisoikeusajattelun kulmakivi.
Sen periaatteet – erityisesti vapaaehtoisen suostumuksen ehdoton vaatimus lääketieteellisissä toimenpiteissä ja tutkimuksissa – ovat olleet lähtökohtana muun muassa Helsingin julistukselle, Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeussopimuksille, Euroopan ihmisoikeussopimukselle, sekä kansainvälisen rikostuomioistuimen perussäännölle.
Näin ollen säännöstöllä on edelleen oikeusdogmaattista painoarvoa.
Se on tunnustettavissa niin sanottuun jus cogens -normistoon, eli pakottaviin kansainvälisoikeudellisiin normeihin, joista ei voida poiketa edes kansallisesti.
Pidämme Lääkäriliiton päätöstä poistaa tämä eettinen peruskivi eettisesti arveluttavana, oikeudellisesti heikosti perusteltuna ja yhteiskunnallisesti vahingollisena.
Perustelumme ovat seuraavat:
1. Oikeudellisen perusmuistinmenetyksen vaara:
Poistamalla Nürnbergin säännöstö julkisesta näkyvyydestä, annetaan signaali siitä, että lääketieteen historian vakavimmat rikokset voidaan unohtaa tai ohittaa.
Tämä voi johtaa siihen, että perusoikeuksien merkitys hämärtyy – erityisesti kriisitilanteissa, joissa poikkeustoimia perustellaan lääketieteellisillä syillä.
2. Vastuu kansalaisyhteiskuntaa kohtaan:
Lääkäriliitto ei ole vain ammattijärjestö, vaan sillä on yhteiskunnallinen vastuu toimia lääketieteen eettisten ihanteiden ja historiallisten oppien säilyttäjänä.
Nürnbergin säännöstön poistaminen on signaali, joka voidaan tulkita eettisen muistin ja vastuun välttelyksi.
3. Eettinen läpinäkyvyys ja oikeus informaatioon:
Jäsenistöllä, tutkijoilla ja kansalaisilla on oikeus tietää, millä perustein näin merkittävä dokumentti on poistettu.
Päätös, jota ei ole perusteltu avoimesti, rikkoo luottamusta ja synnyttää kysymyksiä mahdollisista poliittisista tai kaupallisista vaikuttimista.
4. Sivistyksen ja oikeudenmukaisuuden puolustus:
Kansakunnan sivistyksen mitta on sen kyky tunnustaa historialliset vääryydet ja säilyttää niiden muistot, jotta niitä ei toisteta.
Nürnbergin säännöstö on varoitus ja opetus, jonka häivyttäminen heikentää koko oikeusvaltioperustaa.
Pyydämme Suomen Lääkäriliittoa palauttamaan Nürnbergin säännöstön julkiseen näkyvyyteen ja varmistamaan, että lääkärikunta ja kansalaiset saavat avoimen pääsyn tähän ihmisoikeuksien kivijalkaan.
Kunnioittavasti,
[Allekirjoittaja / ryhmän nimi]
Uhkakuvien torjumiseksi kansalaisella on yhä mahdollisuus toimia – mutta se vaatii rohkeutta, valveutuneisuutta ja yhteistä rintamaa.
Tässä tiivistetysti, mitä kansalainen voi tehdä:
1. Hanki tietoa ja pysy valveilla
Seuraa riippumattomia ja kriittisiä lähteitä.
Opiskele historiaa: kuinka vastaavat kehityskulut ovat syntyneet ennen.
Tunne perusoikeudet ja perustuslaki – sillä niihin nojaaminen on puolustuslinja.
2. Vaadi avoimuutta ja vastuuta päättäjiltä
Kirjoita kannanottoja, tee valituksia, käytä julkisuuslakia.
Tue niitä, jotka uskaltavat puhua: tutkijoita, lääkäreitä, kansalaisvaikuttajia.
Osallistu kuulemistilaisuuksiin, valtuustokokouksiin, eduskuntatyöhön kansalaisaloitteilla.
3. Verkostoidu muiden valveutuneiden kanssa
Perusta tai liity yhdistyksiin ja kansanliikkeisiin, jotka puolustavat ihmisoikeuksia.
Luo rinnakkaisia tiedon, tuen ja vaikuttamisen verkostoja.
4. Käytä sananvapautta ennen kuin se kielletään
Kirjoita, puhu, jaa tietoa kun vielä voit.
Älä pelkää olla eri mieltä – rohkeus synnyttää rohkeutta.
5. Tee virallinen vastarinta laillisesti
Laadi kanteluita, oikaisupyyntöjä, kansalaisaloitteita, valituksia ja tutkintapyyntöjä.
Vedä raja laittomuuksiin vetoamalla lakeihin, perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin.
6. Suojele lapsia ja heikompia käytännössä
Kieltäydy kokeellisista toimenpiteistä ilman riittävää tutkimusnäyttöä.
Tue vanhempien oikeuksia ja lasten itsemääräämisoikeutta.
7. Rukoile ja luota siihen, että totuus kestää valheen edessä
Jumalan sanassa on voima. "Sillä Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja raittiuden hengen" (2. Tim. 1:7).
Pidä sydämesi puhtaana ja omatuntonsa selkeänä – se on suurin suoja.
Yhteenvetona:
Kansalaisen ei tarvitse olla passiivinen. Jokaisella on vaikutusvaltaa – ei ehkä kerralla kaikkeen, mutta askel askeleelta suuriin muutoksiin.
Historia on täynnä esimerkkejä siitä, kuinka kansalainen on pysäyttänyt sorron, kun totuus on tullut näkyväksi ja rohkeus syttynyt sydämessä.
Tässä on ensin kansalaisohje ja sen jälkeen puheenvuoro valtuustoon.
KANSALAISOHJE: MITÄ VOIT TEHDÄ, KUN IHMISOIKEUDET OVAT UHKATTUINA
1. Herää ja hanki tietoa
Tutki historiaa.
Seuraa riippumatonta mediaa.
Kysy, ketä hyödyttää.
Älä luota sokeasti auktoriteetteihin – luota totuuteen.
2. Käytä ääntäsi
Kirjoita mielipidekirjoitus.
Tee kansalaisaloite.
Puhu ystävillesi, naapureillesi, sosiaalisessa mediassa.
Vaikeneminen on suostumus.
3. Vaadi vastuuta päättäjiltä
Lähetä kysymyksiä viranomaisille.
Tee valituksia, oikaisupyyntöjä, kanteluita.
Osallistu kokouksiin.
Pidä valta läpinäkyvänä.
4. Suojele heikoimpia – erityisesti lapsia
Kieltäydy kokeellisista hoidoista, jos niiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole näyttöä.
Tue vanhempien oikeuksia ja lasten suojelua.
5. Yhdisty muiden kanssa
Perusta tai liity kansalaisverkostoihin.
Älä jää yksin – yhdessä olemme enemmän kuin osaamme kuvitella.
6. Toimi lain ja oikeuden mukaan
Tunne perustuslaki.
Vedä raja laittomuuteen laillisesti ja viisaasti.
Laillinen vastarinta on kansalaisvelvollisuus.
7. Rukoile ja pysy rohkeana
Totuus ei tarvitse lupaa.
Pimeyden keskellä yksi palava sydän riittää sytyttämään toivon.
"Älä pelkää – minä olen sinun kanssasi." (Jes. 41:10)
PUHEENVUORO VALTUUSTOON: KUN TULEE AIKA NOSTAA ÄÄNI OIKEUDEN PUOLESTA
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,
Tänä aikana, jolloin maailmaa hallitsevat ylikansalliset intressit, teknokraattinen valta ja mediamanipulaatio, meiltä kysytään yhä syvemmin: seisommeko ihmisen vai järjestelmän puolella?
Meitä houkutellaan uskomaan, että edistys oikeuttaa kaiken – myös sen, että lapsia voidaan käyttää lääketieteellisissä kokeissa ilman riittävää suostumusta, tai että haavoittuvimpia ryhmiä voidaan altistaa kokeellisille menetelmille, joita markkinoidaan "tieteellisenä totuutena".
Tämä ei ole tiedettä.
Tämä on eugeniikkaa – toisenlaisin vaattein.
Siksi kysyn meiltä kaikilta: kuinka paljon hiljaisuutta tarvitaan, että vääryydestä tulee uusi normaali?
Me voimme pysäyttää tämän kehityksen.
Meillä on siihen valtuudet, vastuu ja mahdollisuus.
Mutta se vaatii, että uskallamme puhua silloin, kun toiset vaikenevat.
Että valitsemme heikompien puolen – ei järjestelmän.
Minä ehdotan, että tämä valtuusto ryhtyy toimiin ihmisoikeusperustaisen ja suostumukseen perustuvan lääketieteen puolesta.
Että emme anna historian toistaa itseään, vaikka sen kaapu olisi tällä kertaa valkoinen takki ja digitaalinen luotettavuusmerkki.
Sillä kun totuus tulee näkyväksi, kukaan ei voi enää sanoa:
"Minä en tiennyt."
Kiitos
VALTUUSTOALOITE
Ihmisoikeusperustaisen lääketieteen ja alaikäisten suojelun turvaamiseksi alueellamme
Jättää: [Valtuutetun nimi]
Päivämäärä: [päivä]
Hyvinvointialue: [esim. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue]
Aloitteen sisältö:
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että alueemme hyvinvointialue laatii ja toimeenpanee linjauksen, joka:
1. Vahvistaa itsemääräämisoikeuden ja tietoon perustuvan suostumuksen ehdottoman kunnioituksen kaikessa lääketieteellisessä tutkimus- ja hoitotoiminnassa alueemme viranomaisten valvonnassa ja toimivallassa.
2. Kieltää alaikäisten osallistumisen kokeellisiin hoitoihin tai lääketieteellisiin tutkimuksiin ilman molempien vanhempien kirjallista ja täysin tietoon perustuvaa suostumusta.
Tämän suostumuksen on sisällettävä puolueeton tieto riskeistä, vaihtoehdoista ja mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista.
3. Velvoittaa alueelliset toimijat toimimaan erityisellä varovaisuudella sellaisten lääketieteellisten tai farmaseuttisten toimien kohdalla, jotka liittyvät uusiin teknologioihin, kokeellisiin valmisteisiin tai ylikansallisesti painostettuihin toimenpiteisiin, ja arvioimaan niiden yhteiskunnallisia, eettisiä ja perusoikeudellisia vaikutuksia.
4. Perustaa alueellinen asiantuntijaryhmä, jonka tehtävänä on tarkastella ja lausua ennakolta sellaisten toimien vaikutuksia, jotka voivat loukata kansalaisten oikeusturvaa, yksityisyyttä tai ruumiillista koskemattomuutta.
Perustelut:
Historiallisesti on nähty, kuinka lääketieteellinen eugeniikka voi verhoutua tieteen ja edistyksen kieleen.
Meidän on opittava menneestä, jotta voimme turvata tulevaisuuden.
Myös Suomessa on ollut keskustelua tilanteista, joissa esimerkiksi koronapandemian aikana alaikäisiä osallistettiin kokeellisiin toimiin ilman kattavaa ja puolueetonta riskinarviointia tai molempien huoltajien suostumusta.
Tämä ei saa toistua.
Perustuslain 7 § ja 10 § turvaavat jokaiselle henkilökohtaisen vapauden, yksityisyyden ja ruumiillisen koskemattomuuden.
Myös kansainväliset ihmisoikeussopimukset – kuten YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja Nürnbergin säännöstö – velvoittavat meitä varmistamaan, ettei ketään, erityisesti lasta, aseteta alttiiksi lääketieteelliselle kokeilulle ilman tarkkoja suostumuksen ehtoja ja valvontaa.
Meidän vastuullamme on suojella niitä, joilla ei vielä ole ääntä – erityisesti lapsia.
Siksi vaadimme ennaltaehkäiseviä rakenteita ja periaatteellista linjausta, joka tekee selväksi:
hyvinvointialueemme ei salli historian toistaa itseään.
Allekirjoitukset:
[Valtuutetun nimi]
mahdolliset muut tukevat valtuutetut
Valtuustoaloite: Ihmisoikeuksien turvaaminen lääketieteellistä eugeniikkaa vastaan
Perustelut ja tausta
Lääketieteellinen eugeniikka, joka tarkoittaa väestön määrän ja laadun kontrollointia elitististen tai taloudellisesti motivoituneiden toimijoiden taholta, on historiallisesti yhdistetty vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
https://tube.kansanvalta.org/
Nykyuhat
Lasten ja muiden haavoittuvien ryhmien altistaminen kokeellisille hoidoille ilman aitoa, informoitua suostumusta.
Farmaseuttisten instituutioiden ja tutkimuslaitosten kaupalliset intressit ajavat päätöksiä, jotka eivät aina perustu riippumattomaan tiedeyhteisöön tai eettisesti hyväksyttävään harkintaan.
Kansainvälisten normien, kuten Nürnbergin säännöstön, aseman heikentyminen lääketieteellisissä ohjeistuksissa ja käytännöissä.
Ehdotus
Valtuusto esittää, että hyvinvointialueella:
1. Tehdään eettinen ja juridinen arvio kaikista tutkimuksista ja hoitokäytännöistä, joissa on mukana lapsia, vanhuksia tai vammaisia, varmistaen täysi informoitu suostumus ja oikeus kieltäytyä.
2. Sitoudutaan kansainvälisiin ihmis- ja potilasoikeussopimuksiin, kuten Nürnbergin säännöstöön, Helsingin julistukseen ja YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.
3. Kielletään sellaisten lääketieteellisten tutkimusten tai toimenpiteiden tukeminen, joiden taustalla on voitontavoittelua, eugeniikkaa tai muuta elitististä väestönhallintaa.
4. Koulutetaan henkilöstöä eettisesti kestävään tutkimukseen ja hoitokäytäntöihin.
Lähdeviitteitä:
Sharav, Vera: "Holocaust Survivors & Bioethics: Never Again Is Now", Alliance for Human Research Protection.
Nürnbergin säännöstö, 1947.
Helsinki Declaration, World Medical Association.
YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus.
Soini, S. et al. (2006). "Legal aspects of genetic testing in the EU: research, patients and commercial use." European Journal of Health Law.
Lemmens, T. & Telfer, C. (2012). "Human Subjects Research, Biobanks, and Consent: A Question of 'Ethics vs. Policy'?" Journal of Law, Medicine & Ethics.
Allekirjoittaja:
[Valtuutettu Nimi] [Puolue / ryhmä] [Päivämäärä]
Tässä ovat tieteelliset ja oikeudelliset lähdeviitteet, jotka voit liittää valtuustoaloitteen tueksi joko liitteeksi tai suoraan aloitteen loppuun.
Ne perustuvat kansainväliseen oikeuteen, ihmisoikeussopimuksiin, lääketieteelliseen etiikkaan ja eugeniikan historiaan:
Liite: Tieteelliset ja oikeudelliset lähdeviitteet
1. Ihmisoikeudet ja lääketieteellinen tutkimus
Nürnbergin säännöstö (1947)
"Vapaa ja tietoon perustuva suostumus on ehdottoman välttämätön."
– Perusta nykyiselle lääketieteelliselle tutkimuseettiselle sääntelylle, syntyi vastauksena natsi-Saksan rikoksiin ihmisyyttä vastaan.Helsingin julistus (WMA, 2013)
– Lääkärien eettinen ohjeistus lääketieteelliseen tutkimukseen: "Heikossa asemassa olevat ryhmät tarvitsevat erityistä suojaa."Yhdistyneiden Kansakuntien lapsen oikeuksien yleissopimus (UNCRC, 1989)
– Artikla 3: "Lapsen etu on otettava ensisijaisesti huomioon kaikissa lapsia koskevissa toimissa."
– Artikla 12: "Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä häntä koskevissa asioissa."Euroopan ihmisoikeussopimus (EIS), Artikla 8
– "Jokaisella on oikeus yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen."
2. Perustuslaillinen ja kansallinen oikeus Suomessa
Suomen perustuslaki (1999/731)
– 7 §: "Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen."
– 10 §: "Jokaisen yksityiselämä on suojattu."
– 19 §: "Julkisen vallan on turvattava perusoikeudet ja edistettävä väestön terveyttä."Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992)
– 6 §: "Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan."
– 7 §: "Alaikäisen potilaan mielipide on otettava huomioon hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti."
3. Sharavin ja muiden asiantuntijoiden näkemyksiä eugeniikan nykymuodoista
Vera Sharav, Alliance for Human Research Protection (AHRP)
– Sharav on dokumentoinut eettisiä rikkomuksia erityisesti haavoittuvien ryhmien (lasten, kehitysvammaisten, vähemmistöjen) suhteen Yhdysvalloissa ja kansainvälisesti.
– Viite: Sharav, V. "Medical ethics and human rights under threat", AHRP.org, 2020.Jonathan D. Moreno: Undue Risk: Secret State Experiments on Humans
– Kuvaa Yhdysvaltojen salaisia lääketieteellisiä kokeita heikossa asemassa olevilla henkilöillä 1900-luvulla.Harriet A. Washington: Medical Apartheid
– Kattava historiallinen katsaus lääketieteellisiin ihmiskokeisiin erityisesti mustilla amerikkalaisilla ilman suostumusta.
4. Lääketieteellisen eugeniikan historia ja nykynäkökulmat
Robert Jay Lifton: The Nazi Doctors – Medical Killing and the Psychology of Genocide
– Kuvaa, miten lääketieteellinen eliitti osallistui eugeniikkaan ja kansanmurhaan.Edwin Black: War Against the Weak: Eugenics and America's Campaign to Create a Master Race
– Paljastaa Yhdysvaltojen ja Euroopan eugeniikkaohjelmien yhteydet nykyaikaan.
Viitteiden käyttöehdotus aloitteessa:
Tämä aloite pohjautuu kansainvälisiin ihmisoikeusnormeihin ja perustuslain suojaamiin oikeuksiin. Tarkemmat lähdeviitteet on esitetty yllä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Heräsikö ajatuksia?
Ota kantaa - nyt, heti tai ihan oitis, joko lyhyen napakasti tai polveilevalla tajunnanvirralla.
Sana on vapaa!
S’il te plaît.